Aanbod van HippoCampus

Nieuwe Homepage: www.hippocampus-nl.com

Equitherapie

Therapeutisch paardrijden (TP)
Psychotherapeutisch paardrijden (PTP)
Psychomotorisch therapeutisch voltigeren (PMTV)
Orthopedagogisch paardrijden en voltigeren (OPV/R)
Paardrijden voor gehandicapten en revalidatie (GP)
Dressuurtraining voor ruiters met handicaps
Zelfervaring met het paard
Opleiding, bijscholing, supervisie en intervisie voor therapeuten zie www.equitherapie.org

Hippische Sport psychologie

Klassieke opleiding met moderne leermethodes
Prestatiegericht trainen met plezier voor ruiter en paard
Sportpsychologische en -fysiologische trainingstechnieken
Classical Horsemanship met het oog op de natuur van het paard en zijn relatie met de mens
Zitlessen en zitcorrectie
Omvattende basis-opleiding voor beginnende ruiters 
Bijscholing en supervisie voor instructeurs
Hulp bij angst en spanningsproblemen
Hulp bij relatie- en trainingsproblemen met eigen paard
Dressuurtraining voor ruiters met handicaps
Rijlessen op klassiek opgeleidde schoolpaarden

Mogelijkheden

Individueel of in groepsverband
Cursussen, clinics, workshops en demonstraties
Projectontwikkeling 

Naast individuele begeleiding van ruiters en combinaties en individuele Equitherapie biedt HippoCampus de volgende activiteiten aan:

Workshops

Workshops zijn intensive  kennismakingsdagen waarin theorie en praktijk met een thema wordt omgegaan. Er wordt op HippoCampus in beperkte groepen gewerkt, waarbij naast theoretische onderbouwing veel actief oefenen en zelf ervaren op het programma staat. Elke deelnemer heeft de mogelijkheid zo veel voor zichzelf eruit te halen, als hij zelf wil. Uiteraard is hij vrij in om meer of minder actief te zijn en zijn grenzen zelf te bepalen.

Aan Workshops nemen vaak mensen met verschillende achtergronden en verschillende doelstellingen deel en het  kan boeiend voor allen zijn om te zien hoe iedereen het voor zich relevante gedeelte uit de groepsbijeenkomst haalt en meeneemt. Aan het begin en aan het eind staan steeds deelnemersrondes, waarin elke deelnemer zijn doelstellingen vooraf en zijn eigen evaluatie van de gebeurtenis verwoord.

Cursussen /Leergangen

Cursussen en leergangen gaan verder dan alleen kennismaken met een thema. Hier wordt doelgericht  in vorm van een  groepsleerprogramma gewerkt. Wel wordt ook hier met beperkte aantal deelnemers ter werk gegaan om te waarborgen dat voldoende aandacht met de doelstellingen en het leertempo maar ook de sterke en zwakke punten van elke deelnemer rekening kan worden gehouden. Het wordt qua tijdbesteding en verdeling van theorie, praktijk en evaluatie gewerkt volgens leerpsychologische principes. Elk groepslid houdt zijn eigen logboek bij  en kan zo zijn persoonlijke voortgang zelf bewaken en regelen. . Darnaast wordt aandacht besteedt aan collegiale intervisie in de groep en aan veel individuele evaluatiemogelijkheden. ( Ter plekke en ook met video) Van deelnemers wordt wel verwacht, dat ze instaat en ook bereid zijn zich aan deze groepsprocessen toe te vertrouwen, en dat ze met andere  medecursisten zo omgaan, als ze dat ook zelf van anderen zouden verwachten. Om het effect van de leergangen te optimaliseren zijn een aantal leergangen  zodanig geplant dat tussen de groepsbijeenkomsten tijd en mogelijkheid bestaat om het geleerde in de praktijk toe te passen en de ervaringen en mogelijke vragen of problemen de volgende keer mee te nemen.  Er zijn ook  terugkomdagen voor  het opfrissen en/of verwerken van opgetreden problemen mogelijk. In overleg is het meenemen eigen paard ook mogelijk. Cursussen, Leergangen en Workshopsop op HippoCampus zijn echte "Workshops", hetgeen inhoudt dat met weinig actieve deelnemers veel ervaring kan worden opgedaan, indien de deelnemer van de aangereikte handvaten gebruik maakt en bereid is op ontdekkingsreis te gaan. Elke deelnemer is uiteraard vrij in zijn beslissing wat hij zelf wenst uit te proberen en welke grenzen hij voor zichzelf heeft gesteld. Aan het eind van elke Workshop, cursus en Clinics staat een evaluatie waar alle deelnemers aan het woord kunnen komen.

Projectontwikkeling

Op projectbasis kan voor instituten of inrichtingen een bij de randvoorwaarden en doelstellingen passend concept voor de toepassing van therapeutisch paardrijden worden ontwikkeld, tot uitvoering gebracht, en geëvalueerd. In 1996 heeft een soortgelijk project plaatsgevonden in de TBS-inrichting Veldzicht. Ook minder therapeutische vormen, zoals psychomotore leertechnieken, kunnen worden geïntegreerd in andere vormen van paardrijden, en leren paardrijden op maneges en opleidinginstituten.

Bijscholingen voor professionals

Verder verzorgt HippoCampus Clinics en deelopleidingen voor rij instructeurs, om hun manier van lesgeven aan te vullen met interventietechnieken uit het therapeutische rijden. Sportfysiologische kennis van ruiter en paard, leerpsychologie en pedagogische toepassingen zijn hier aan de orde. Doelgericht aanspreken van de rechter of linker hersenhelft, woordenkeus en attitude en hun effect op de rijopleiding worden beoefend. Bewegingsleer en het effectief corrigeren zodat de leerling leert snel zelf het ruitergevoel te ontwikkelen en niet te lang afhankelijk te blijven van geïsoleerde lichamelijke correcties. Longeren en het gebruik van oefeningen uit het voltigeren en orthopedagogisch voltigeren kunnen vooral aan het begin helpen op latere momenten moeilijk in de grip te krijgen, "chronische" zitfouten en misverstanden te vermijden. Normale en bijzondere angst bij het paardrijden, het omgaan met spanningen en overdracht en tegenovertracht in de instructie en trainingssituatie en hoe daarmee om te gaan zijn onder meer psychologische thema's.

Supervisie en intervisie

Supervisie en collegiale intervisie voor professionals uit sport en therapie"In de paarden" bezig te zijn betekent een permanent ontwikkelingsproces, ongeacht of dit nu als instructeur, trainer of equitherapeut gebeurt. HippoCampus biedt groeps- en individuele supervisie voor diegenen aan, die weten, dat echte professionaliteit erin bestaat zichzelf en zijn werkwijze soms nieuw te overdenken en ook bij zichzelf en zijn eigen relatie met het paard en zijn cliënten/leerlingen stil te staan.

Clinics, Demonstraties, voordrachten

 

Voor een aantal thema’s biedt HippoCampus voordrachten, clinics en demonstraties aan.Deze kunnen naar wens plaatsvinden op HippoCampus zelf (vanaf groepen van 6 personen afhankelijk van thema en opzet) of op andere locaties. Er zijn een viertal standaard-clinics, maar ook clinics en voordrachten of demonstraties in overleg zin mogelijk. Prijzen en condities op aanvraag (zie ook actueel programma)

Stageplaatsen

Voor geïnteresseerden, die graag iets willen leren over de combinatie van natuurlijk omgaan met het paard en klassiek paardrijden, die willen zien hoe met paarden in de therapie gewerkt wordt, of die iets aan hen eigen rijden willen doen, bestaat de mogelijkheid voor stages van enkele weken. Er wordt wel medewerking op stal gevraagd. Mogelijkheden en randvoorwaarden kunnen worden besproken met de instituutsleiding.

Opleiding Equitherapie

Het is al jaren in Nederland bekend, dat paardrijden door op verschillende manieren gehandicapte mensen met veel plezier gedaan wordt. Bij Equitherapie gaat het erom het paardrijden en het contact met het paard doelmatig te gebruiken, om therapeutische effecten te bereiken, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Belangrijke elementen zijn het bewegen op en met het paard, het omgaan met het paard, de doelmatige inzet van verschillende beweging-, waarnemings- en belevingstechnieken. In de opleiding worden  de therapeutische interventies in de samenwerking tussen cliënt, paard, en therapeut in theorie en praktijk behandelt. HippoCampus verzorgt samen met   de stichting  “Helpen met Paarden” en   met  de andere lidorganisaties van het FATP (Forum Ausbildungstraeger Therapie mit dem Pferd) vanaf medio 2000 een opleidingstraject voor therapeutisch paardrijden.  Een gedeelte van de opleidingen wordt op HippoCampus door cursusleidster dr.Ulrike Boon-Thiel verzorgd, een gedeelte wordt verzorgd door buitenlandse en Nederlandse deskundigen. Het doel is ook in Nederland te komen tot een soort kwaliteitsbewaking  voor equitherapeutische activiteiten. Dit gebeurt d.m.v. een modulesysteem, waarbij afhankelijk van vooropleiding en ervaring op het hippische, pedagogisch-psychologisch of therapeutisch terrein nog nodige basis en voortgezette scholing verworven kan  worden.

Bij interesse voor dit  opleidingstraject kunnen de twee kennismakingsdagen (Workshop Equitherapie) worden bezocht om   de methode te leren kennen en  bij verdere interesse  afhankelijk van de eigen achtergrond en doelen  met HippoCampus of een andere opleidingsadviseur van de Stichting  een eigen opleidingstraject samen te stellen. Er wordt per opleidingsfase in vaste opleidingsgroepen van minimaal 8 tot maximaal 16 deelnemers gewerkt, zodat individueel voldoende aandacht voor zelfervaring en begeleiding mogelijk is. Gewerkt wordt met opgeleide therapiepaarden van verschillende leeftijd, persoonlijkheid en specialisatie.

Cursussen, Leergangen en Workshops op HippoCampus zijn echte "Work”shops, hetgeen inhoudt dat met een beperkt aantal deelnemers veel ervaring kan worden opgedaan, indien de deelnemer van de aangereikte handvaten gebruik maakt en bereid is op ontdekkingsreis te gaan. Elke deelnemer is uiteraard vrij in zijn beslissing wat hij zelf wenst uit te proberen en welke grenzen hij voor zichzelf heeft gesteld. Aan het eind van elke workshop en cursus staat een evaluatie waar alle deelnemers een bijdrage kunnen leveren.

Leerlingen en cursisten aan het woord:

Liever een perfecte volte dan een verkrampte pirouette:

Ulrike let erop, dat ik me consequent op de goede manier met de details van het rijden bezighoud. Zodat mijn paard ook echt begrijpt,wat ik bedoel. Door in kleine, haalbare stappen te werken behaal je haast ongemerkt je "grotere doelen".

Het welzijn van het paard tijdens het werk staat bij Ulrike voorop. Haar uitgangspunt is dat het paard er elke les beter op moet  worden. Niet dat hij weer een nieuw kunstje geleerd moet hebben, maar dat hij beter in zijn vel zit, tevredener is.Voorop staan eenvoud en het werken met goede ingrediënten. Liever een perfecte volte dan een verkrampte pirouette.

Birgit en Harif 

Met minder doen veel meer bereiken:

Ik ben nu in training bij Ulrike, na een zitles-introductiedag (eendaagse workshop) . Er gaat gewoon een wereld voor mij open en ook voor mijn paard. Na enkele lessen kan ik eindelijk voelen. Ik bereik nu met minder veel meer!

Anja en Ludon

Voelen en gevoel terugkrijgen van je paard:

Ik ben naar Ulrike Thiel en HippoCampus gegaan omdat ik wilde leren beter te zitten en mijn 4 jarige paard zo min mogelijk te storen in zijn beweging. Tijdens dit weekend heb ik ervaren hoe ik door mijn zit  Wopke kan begeleiden en mee kan zijn met zijn beweging. Hij ging steeds beter bewegen en was me dankbaar voor mijn verbeteringen! Ook heb ik gevoeld hoe kleine veranderingen in je lichaam grote effecten hebben op het paard.

Kortom, het was een hele openbaring, die ik voor geen goud had willen missen! Voelen en gevoel terugkrijgen van je paard - dat is geweldig!

Lisette en Wobke

Ik ben bij Ulrike gaan lessen omdat:

Ik op een respectvolle manier en met de meest zachte hulpen wil leren paardrijden. Mijn doel is te komen tot een harmonieuze samenwerking met mijn paard waarbij ik zoveel lichaamscontrole ontwikkel, dat ik in harmonie en zonder verstoring met het paard kan samenwerken. Dat is ook altijd het streven van de scholen in de klassieke rijkunst geweest. Ulrike is een instructeur, die de denk- en werkwijze van de klassieke scholen heeft omarmt en dat actief wenst door te geven.

Alwin (nog geen eigen paard)

 

 Start